Élet szívelégtelenséggel

Gyakran a pangásos szívelégtelenségben szenvedő betegek arra panaszkodnak, hogy fáradtan ébrednek, mivel éjszaka vízszintesen feküdve nehezükre esik a légzés.

Az éjszakai alvás megkönnyítése érdekében emelje meg a felső testét, és lefekvés előtt kerülje a nagy étkezéseket. Beszélje meg továbbá orvosával, hogy a gyógyszerek más időpontban történő bevételével lehetne-e segíteni az éjszaka átalvását. A diuretikumok délelőtt való bevételével csökkenthető az éjszakai vizelés miatt való felkelések száma.

Nagyon sok esetben a szívelégtelenség visszafordíthatatlan folyamat, azonban a kezelés javíthat a tüneteken, és hosszabb életet eredményezhet. Orvosával együttműködve életét kényelmesebbé tudja tenni. Figyeljen oda a szervezetére és arra, hogy hogyan érzi magát, ossza meg orvosával azt is, ha jobban, azt is, ha rosszabbul van. Így orvosa pontosan tudni fogja, hogy milyen kezelés a legjobb az Ön számára.

Mit tegyünk és mit ne szívelégtelenség esetén?

Ne féljen orvosának kérdéseket feltenni a szívelégtelenséggel való életvitellel kapcsolatosan. Az alábbiakban olvasható tanácsok megfontolásával hatékonyabban tud együttműködni orvosával:

Pontosan vezesse, hogy milyen gyógyszereket szed. Készítsen egy listát, arról, hogy milyen gyógyszert szed, milyen mennyiséget és hányszor, és ezt a listát minden új orvosnak mutassa meg. Legyen Önnél mindig ez a lista.

Vezesse testtömegét, és ezt a naplót vigye magával orvosához. A testsúly növekedése a folyadék visszatartás egyik jele lehet. Orvosa megemelheti a diuretikumok mennyiségét, ha testtömege napi egy kilogrammnál nagyobb növekedést mutatott. Vezesse vérnyomási értékeit. Gondolja végig érdemes lenne-e venni egy megbízható vérnyomásmérőt otthonra. Mérje rendszeresen vérnyomását, és naplószerűen vezesse, majd ezt a füzetet vigye magával orvosához.

Írja le kérdéseit. Mielőtt orvosát felkeresi, állítson össze egy listát az Önt foglalkoztató, illetve aggasztó kérdésekkel kapcsolatosan. Például biztonságos-e a szexuális élet az Ön számára? A legtöbb ember a szívelégtelenség mellett is teljes biztonsággal élhet szexuális életet, ha a betegség kezelve van. Tisztázza a dolgokat. Mindenképpen győződjön meg arról, hogy pontosan érti mi az, amit az orvos mondott Önnek. A szívelégtelenség kezeléséhez folyamatos párbeszédre van szükség Ön és orvosa között. Legyen őszinte, amikor nem tartja be az orvos utasításait az étrend, az életmód és a gyógyszerek terén. Orvosa gyakran tanácsot tud Önnek adni a megfelelő útra való visszatérést illetően.

A szívelégtelenség kezeléséhez folyamatos párbeszédre van szükség Ön és orvosa között. Legyen őszinte, amikor nem tartja be az orvos utasításait az étrend, az életmód és a gyógyszerek terén. Orvosa gyakran tanácsot tud Önnek adni a megfelelő útra való visszatérést illetően.

Forrás: WebBeteg

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a szivhang.hu Facebook-oldalára, és nyomjon rá egy 👍 "Tetszik"-et.