Szövődmények

Az elégtelen szívműködés miatt kialakulhatnak szövődmények, amelyet a betegség kialakulásának okától és súlyosságától, valamint az általános egészségi állapottól és a kortól is függenek.

A következmények akár a következők is lehetnek:

  • Vesekárosodás vagy -leállás. A szív helytelen működése csökkenti a vesékbe jutó vér mennyiségét, amely kezelés híján akár veseleálláshoz is vezethet. A szív miatt jelentkező vesezavarok kezelésére dialízist is alkalmazhatnak.
  • Szívbillentyűproblémák. Ha az elégtelen működés miatt a szív megnagyobbodik és helytelenül működik, a szívbillentyűk is károsodhatnak, amelyek feladata, hogy szabályozzák a vér helyes folyását a szívben.
  • Szívritmuszavarok is okozhatnak elégtelenséget a szívben.
  • Májkárosodás. Az elégtelen szívműködés miatt előfordulhat, hogy felgyülemlik a folyadék a szívben, amely túl nagy nyomást helyez a májra. Ez a felgyülemlett folyadék sebesedést okozhat, amely rontja a máj helyes működését.

Helyes kezelés esetén sok panaszos ember tünetei javulhatnak. Ennek ellenére a szívelégtelenség akár életveszélyes is lehet. Bizonyos embereknél olyan súlyos tünetek jelentkezhetnek, hogy szívtranszplantációra vagy beültetett szívritmusszabályozóra is szükség lehet.